dissabte, 21 de maig del 2016

LA SEGA


LA SEGA.- Martí Domínguez (Edicions Proa)
Un discurs narratiu clar i entretingut, en forma de memòries –però amb personatges ficticis-- ben estructurat per tal de mantenir l’interès de la trama des del primer moment fins al final –final amb sorpresa, com ha de ser-- on queda constància de l’ofici de periodista i la formació científica i humanística de l’autor
            L’acció està situada en les comarques interiors valencianes, veïnes d’Aragó, durant la postguerra, amb les activitats dels maquis –i les seues lluites internes-- la repressió franquista, les delacions, les revenges, la capacitat de lluita de la resistència a la dictadura, el sofriment i el temor constant dels masers, enfrontant-se amb dignitat a les circumstàncies adverses, l’adaptació com a principi de conservació de tota criatura, planta, animal o persona, en aquell ambient extremadament difícil i inhòspit. Però també la solidaritat, l’ajuda al veí, les ganes que el malson passe i la vida millore.
            “L’odi es congria al cor de les persones com les tempestes al cor de les muntanyes. I quan cau la primera gota ja no hi ha escapatòria i cal buscar  un ràfec i posar-se a cobert.”
           Un lèxic ric, precís, minuciós tant en les descripcions morfològiques com paisatgístiques, ben adaptat a la parla de la zona de l’interior i un cant al respecte i conservació de la natura però també a l’altra natura, la cultura, la nostra cultura, el nostre idioma, amb pinzellades d’homenatge a alguns dels seus grans defensor.
            Però més que res és un estudi rigorós de la mentalitat i la psicologia dels masers i de la seua dura activitat que un dia canviarà completament... perquè la vida, tota la vida,  és evolució, com va demostrar Darwin.

            Un plaer de lectura, xe.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada