dilluns, 27 de juliol del 2015

El quadern gris de Josep Pla


Estic llegint El quadern gris de Josep Pla, lectura que em provoca moltes reflexions. He escrit durant hores una introducció a la reflexió que vaig a fer, sense aconseguir explicar res que tinga un mínim d'interés per a un lector intel·ligent, cosa per la qual ho he esborrat tot i passe directament a reflexionar sobre una afirmació del nostre autor en el seu dietari, i procuraré fer-ho amb senzillesa que, segons el mestre, és la manera més difícil però més efectiva d'explicar les coses. 
Després que Josep Pla confessarà en el dietari que estava carregat de deutes, va escriure:  "... és un problema que sols pot resoldre's, com tots els reals, amb l'ajornament." Crec que és obvi, per pura lògica axiomàtica, que la solució que proposa és no pagar mai. Perquè no pot pagar i el que no pot ser, no és. I aquesta és la realitat. Punt final. I ara jo plantege la meua reflexió: ¿quina és l'única solució real per al deute que alguns estats tenen amb els especuladors financers internacionals?
            Josep Pla, un home conservador --ell es reconeixia com a tal-- va ser, no sols un magnífic i excel·lent escriptor que comunicava amb una bellesa i perfecció extraordinària, sinó, a més a més, com heu vist, va ser una persona amb una lucidesa i clarividència que podríem qualificar de profètica.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada