dissabte, 18 d’abril del 2015

EL CENTRE DE SALUT DE PEDREGUER


18 d'abril
         Anit vaig assistir a una assemblea informativa de la Plataforma de Defensa de la Sanitat Pública de La Marina Alta. Es va tractar, entre altres, el tema del Centre de Salut de Pedreguer. Segons la Plataforma, la construcció del nou centre --per al qual, l'Ajuntament va cedir el solar l'any 2008, si no em falla la memòria, fa set anys!-- és responsabilitat del Consell, perquè mai Marina Salut ha signat cap compromís per a construir-lo ni la Conselleria de Sanitat li ha exigit la construcció. L'actual Centre de Salut de Pedreguer és una construcció de principis dels vuitanta del segle passat, construït pel Consell Preautonómic en un solar municipal, antic quarter de la guàrdia civil, quan a Pedreguer hi havia dos metges i un ATS per atendre la salut pública. Actualment hi ha 5 metges, 5 infermeres, dos administratius… (no sé si ho he comptat bé) i podríem tenir més personal qualificat i més serveis --com tenen altres pobles de la comarca-- si hi haguera espai suficient. Quan es va construir l'actual edifici, encara no existia l'hospital de la Pedrera ni hi havia centres de salut a la comarca, sinó uns ambulatoris a algun poble més gran o el que deien "casa del metge" Però d'això fa aproximadament  trenta anys. Hui el Centre de Salut de Pedreguer és obsolet, antiquat i no passaria la inspecció preceptiva per a una apertura d'establiment de servei sanitari. Per exemple no hi ha ascensor per tal que els malalts --que poden ser vells o descapacitats temporals o permanents-- puguen pujar al primer pis. Es pot qualificar amb una sola paraula ben senzilla: és tercermundista.
         Perquè no han construït el nou Centre de Salut de Pedreguer?
         Una altra pregunta: quan es farà?
         I una altra: els partits polítics que es presentaran a les pròximes eleccions autonòmiques adquiriran el compromís de construir-lo?
         I una pregunta final i la millor de totes: Els veïns de Pedreguer, la ciutadania, els usuaris del servei públic de la sanitat, els electors, en fi els pedreguers… què estem disposats a fer perquè es construïsca ja el nou Centre de Salut de Pedreguer?
         Començaré per respondre individualment a la darrera pregunta, a què estic jo disposat a fer? Estic disposat a fer TOT el que calga fer. Repetisc,  per si algú no ho ha llegit bé: TOT! Algú s'apunta?



1 comentari: