dilluns, 4 de juny del 2012

JOSEP LLUÍS BAUSSET

Ha faltat Josep Lluís Bausset, el darrer gran simbol del valencianisme.
Va ser un dels signants de les Normes de Castelló de 1932 en representació de l'Agrupació Valencianista Escolar, va impulsar les revistes Parlem i Vencill, participà en el Primer Congrés d'Història del País Valencià i en diverses campanyes del Secretariat per l'ensenyament de l'Idioma. També va contribuir a les celebracions dels Premis d'Octubre durant els anys 70. L'any 2007, en commemoració del 300 aniversari de la batalla d'Almansa, va encapçalar el manifest conegut popularment com manifest Basset-Bausset.
Amic i contertulià dels malguanyats Joan Fuster, Vicent Ventura, Manuel Sanchis Guarner o Francesc Ferrer Pastor, Bausset és l’exemple més clar de coherència i de compromís cívic amb la llengua i el nostre País, compromís que li va valdre el I Premi Vicent Ventura de la Universitat de València i posteriorment el Premi d’Actuació Cívica Catalana de la Fundació Jaume I de Barcelona, Premi Valencià de l´any 2000, de la Fundació Huguet de Castelló, Premi de periodisme Martí Domínguez de l´Ajuntament d´Algemesí. Era president d´honor del Bloc Jaume I de l´Alcúdia, soci d´honor de l´Associació d´Escriptors en Llengua Catalana i membre d´honor de la Fundació Ernest Lluch. L'any 1988 va ser guardonat amb el “saque d'honor”, premi concedit per la federació de pilota valenciana.  
Joan Fuster, va dir d’ell que era «un personatge subterrani, dels més admirables del País Valencià» L'any passat va ser Premi d'Honor Vila de Pedreguer.
Descanse em pau. El nostre homenatge serà recordar-lo sempre.

Nota:Aquesta foto, potser l'ùltima feta al professor Bausset, la vaig fer el 15-11-2011 quan el vam visitar a sa casa de l'Alcúdia amb motiu de la concessió del Premi d'Honor Vila de Pedreguer, al mèrit cultural.

1 comentari: