dilluns, 24 de març del 2014

UN POEMA EN EL CAMÍ. Excursió poètica a la Foradada


Diumenge vam assistir a l'excursió a la Foradada que organitza el Casal Jaume I de Pedreguer. Una festa entranyable en la que no va faltar res: una excursió bonica pel paisatge i, al mateix temps, relativament fàcil, que permet la participació amb certa comoditat a persones no acostumades a caminar per la muntanya. Amb parades per a recitar poesies, acompanyades per violí i per dolçaina. A la plana, un esmorzar amb la gràcia afegida de servir-nos una copa de cava sobre una taula parada amb canelobres. Nyas! I al cim, més poesies i finalment la muixeranga que, clar, no podia faltar. Un bon dinar a Benissivà (què bo el blat picat) amb cançons populars i, en acabant de dinar, una improvisada actuació de danses. Massa, xe, massa. Un 10 a l'organització i als artistes.






 

diumenge, 23 de març del 2014

UNA SENYORA LLEGINT


Durant l'escapada a Madrid que vaig fer la setmana passada, vaig fer algunes fotos, però cap d'elles em diuen res llevat de la que ara publique. És una imatge que em va cridar l'atenció i em va fer pensar, però no vaig poder traure cap conclusió de totes les possibles:
a) Sols una persona seu a llegir al banc de lectors. S'acaben els lectors
b) És una dona major. Els joves no llegeixen.
c) Un llibre la millor companyia. No hi ha soledat si t'acompanya un llibre.
d) Si tens un llibre ja ho tens tot, no necessites res més.
Jo em quedaria amb la c) i d), però potser són massa excloents.

divendres, 7 de març del 2014

On estan els valors democràtics d'Europa?

Grup de folklore cossakc, de la part occidental d'Ucraïna.
(2010 al festival internacional de folklore de Diepenheim-Holanda)
Si no vaig errat, Europa no ha qüestionat mai que el Quebec té dret a fer un referèndum per a separar-se de Canadà, estat al que pertany. Tampoc qüestionaria, crec jo, el dret de Gibraltar a fer un referèndum per a integrar-se a l'estat espanyol o per a ser independent. Crec que podem estar d'acord fins ací. Europa no ha qüestionat fins ara el dret d'Escòcia a fer un referèndum per a ser independent del Regne Unit (tampoc ho ha qüestionat el govern del Regne Unit). Si qui vol exercir el dret és Catalunya, l'estat espanyol s'oposa enèrgicament i Europa diu que és una qüestió interna, però afegeix que si es fera el referèndum i Catalunya es proclamara independent, quedaria, temporalment, fora de la Unió Europea (si la meua intel·ligència no està completament esquifida, quan Europa diu que de ser independent quedaria fora de la Unió Europea, està acceptant que podria ser independent. No?) I ara arriba el problema d'Ucraïna (manifeste que no em posicione sobre si preferisc una Crimea d'Ucraïna, de Rússia o independent): Si Crimea es planteja separar-se d'Ucraïna i integrar-se a Rússia, no té dret a fer un referèndum? Perquè? Si el problema no és el dret a decidir de Crimea sinó el fet que Rússia haja mobilitzat l'exercit, (opine, això si, que Putin és militarista, agressiu i autoritari), la solució és fàcil de negociar: Rússia retira l'exercit i es fa el referèndum sota control internacional de tot el procés. Però ara ve un altra complicació per a resoldre el problema: el gas de Rússia per a Alemanya, el turisme rus per a Espanya, i altres interessos econòmics. És a dir, tot i que estan en contra del referèndum, no acaben de plantar cara a Rússia degut a interessos econòmics (cal dir que hi ha conflicte d'interessos: malament si Crimea és russa, malament si es trenquen relacions amb Rússia) Amb la qual cosa queda clar que Europa, la mare de la democràcia posa per davant els interessos de l'economia al dret de les persones i dels pobles. Perquè no es prioritzen els drets de les persones i dels pobles a l'economia i després es tracta de solucionar els problemes econòmics respectant els drets indicats? Les persones no han d'estar al servei de l'economia, sinó tot al contrari. (L'argument, per exemple, que les persones necessiten el gas és ben pobre. Si Europa necessita comprar, Rússia necessita vendre) Conclusió: la solució no es produirà d'acord amb els valors democràtics, sinó econòmics. Què trist!